Cryptomunten zakten donderdag weer weg, inclusief de nummer één op de markt, de bitcoin. Donderdagochtend noteerde de bitcoin ruim 8 procent lager, net onder de 7.000 dollar.
Toch neemt het relatieve gewicht van de bitcoin op de cryptomarkt toe. De bitcoin is verreweg de grootste cryptomunt in termen van marktomvang; hij maakt met een totale waarde van ongeveer 117 miljard dollar ongeveer 45 procent uit van de hele cryptomarkt. Nummer twee in marktwaarde, ethereum heeft nog geen 15 procent van de markt in handen.
Bitcoin is de cryptokoning. Bovendien blijkt het relatieve marktaandeel van Bitcoin in onzekere tijden te stijgen.
(klik voor uitvergroting)
Ondanks de stevige positie heeft de bitcoin heel wat te duchten van nieuwkomers. Nieuwe cryptomunten starten fris, kunnen meteen de nieuwste technieken gebruiken. Ze kunnen leren van de fouten van de vorige generatie. Zij hebben geen last van de 'wet van de remmende voorsprong', de economische regel dat een pionier vaak wordt ingehaald door latere concurrenten. En die concurrentie is enorm: volgens de site coinmarketcap.com zijn er meer dan 1.500 cryptomunten.
Bitcoin heeft als eerste grote cryptomunt vijf nadelen ten opzichte van nieuwe cryptomunten, stelt beleggerssite The Motley Fool.
Nadeel één: de bitcoin ondersteunt alleen eenvoudige transacties
De functie van de bitcoin is eenvoudig, hij laat betaling tussen twee partijen toe (peer-to-peer betaling). Met de blockchaintechnologie, de motor onder cryptomunten, zijn veel meer functies mogelijk dan alleen simpele betalingen.
Nieuwe munten kunnen extra functies bieden, waardoor ze flexibeler zijn en meer waarde toevoegen. Dat maakt ze aantrekkelijk voor een scala van sectoren zoals financiële instellingen, logistieke bedrijven of defensie.
Nadeel twee: de bitcoin is traag
De bitcoin is berucht traag. In het platform zijn maar een beperkt aantal transacties per seconde mogelijk. Ter vergelijking: andere munten kunnen veel meer transacties per seconde verwerken. Ethereum is zeven keer sneller en ripple zou ruim 200 keer sneller zijn dan de btitcoin.
Ripple is nog niet eens de snelste coin. Bovendien hebben coins en tokens nog een hele weg te gaan voor ze oude betaalsystemen kunnen evenaren in snelheid. Het oldschool betalingsbedrijf Visa kan 24.000 transacties per seconde verwerken, tegen 1500 per seconde door ripple.
Nadeel drie: het minen van bitcoins is inëfficiënt
Het draaiend houden van het bitcoin-systeem kost enorm veel energie, omdat alle transacties door het hele netwerk goedgekeurd moeten worden. Een consensus-algoritme zorgt voor de betrouwbaarheid. Dat kost veel rekenkracht en energie. Dat roept de vraag op hoe duurzaam de bitcoin is.
Nieuwere blockchains draaien vaak met een andere systeem, 'proof of stake'. Controle van de betrouwbaarheid van het systeem verloopt daarbij meer steekproefsgewijs. Dit kost aanmerkelijk minder energie dan de werkwijze van de bitcoinontwikkelaars.
Nadeel vier: software updates zijn lastig
Wanneer de onderliggende software van de bitcoin moet worden aangepast, is het nodig twee aparte systemen te laten draaien. Je krijgt dan een splitsing met een nieuwe variant van de bitcoin, zoals Bitcoin Cash. Zo'n afsplitsing, een 'fork' in jargon, is niet de meest handige manier om een systeemaanpassing door te voeren. Hoe moeten gebruikers en investeerders Kiezen tussen de verschillende alternatieven?
In theorie zou één van de systemen kunnen wegkwijnen en het andere voortbestaan. Dit is natuurlijk kwalijk wanneer er grote bedragen gemoeid zijn met een cryptomunt. Nieuwere cryptomunten zouden belanghebbenden kunnen laten meestemmen over systeemupdates en zonder een afsplitsing door kunnen draaien.
Nadeel vijf: gebrek aan een ecosysteem, een standaard
Bitcoin maakt bijna 45 procent van de cryptomarkt uit, maar een even groot deel van cryptomunten draait op ethereum-achtige toepassingen. Softwareontwikkelaars kunnen relatief makkelijk vanuit ethereum werken, maar niet vanuit de bitcointechnologie. Dat beperkt de potentiële waarde van de bitcoin, dat een relatief eenvoudig transactieysteem blijft. Nieuwe functionaliteiten zullen eerder ontstaan vanuit munten als ethereum en NEO.
Bitcoin blijft de grootste en bekendste cryptomunt maar zal als pionier de ogen moeten openhouden voor nieuwkomers. De nieuwe generatie van snellere cryptomunten met meer mogelijkheden en meer efficiëncy.
LEES OOK Deze obscure cryptomunt schiet plots 100% omhoog en wedijvert in handelsvolume met de top 10: pump and dump?
(klik voor uitvergroting)